VISIE OMZIEN NAAR ELKAAR (ONE)

PKN-wijkgemeente Open Hof

Deze nota vormt de basis onder het voornemen om de zorg voor mensen binnen en buiten De Open Hof minder te delegeren en meer bij individuele gemeenteleden te leggen. Dit vergt zowel een omslag in de cultuur als de structuur van De Open Hof.
We schaffen niets af,  koesteren de bestaande structuur van bezoekwerk en diaconale hulp door ambtsdragers, sectiecoördinatoren en contactpersonen en stemmen die af met nieuwe initiatieven. Daarnaast blijven we vertrouwen op de vele niet-georganiseerde (zorg)contacten tussen gemeenteleden

PILOT ZORGZAME KERK GESTART PILOT ZORGZAME KERK GESTART

De Open Hof wil altijd al een zorgzame kerkgemeenschap zijn, maar sinds 21 oktober 2014 krijgen we daar hulp bij van het landelijk Dienstencentrum. Zij gaan ons ondersteunen bij de ideeën die we als werkgroep al hebben om het ‘omzien naar elkaar’ verder vorm te geven.

Het aantal vrijwilligers en ambtdragers binnen de Open Hof neemt af. Dat vergroot het risico dat mensen niet gezien worden, of niet meer met ‘iemand van de kerk’ hun vragen en verwachtingen kunnen delen.

Omdat dit vraagstuk in vrijwel elke kerkelijke gemeente speelt, en de overheid meer van kerken verwacht, zocht de PKN een tiental wijkgemeenten die al bezig zijn naar oplossingen te zoeken.
Ze wil de ervaringen van deze pilot-gemeenten graag gebruiken bij het adviseren van andere gemeenten. Het contract houdt in dat we tot aan de zomer 75 uur professionele ondersteuning van PKN gemeenteadviseurs krijgen en dat wij in onze gemeente concreet met initiatieven aan de slag gaan om als kerk zorgzaam te kunnen blijven. De werkgroep ‘omzien naar elkaar’ is blij met deze ondersteuning.

ARTIKELEN SAME ONE

Reporter Sam One volgt, nieuwsgierig als hij is, de ontwikkeling van de participatiemaatschappij en de rol van de Open Hof daarin. De artikelen die hij daarover in het kerkblad publiceert, staan op de website op de pagina van ‘Omzien naar elkaar’ onder het kopje One Bericht. Ook heeft hij verslag gedaan van onze One-kringen. Die berichten staan op de pagina ‘Activiteiten’ onder het kopje overicht kringen in de Open Hof. Het zijn prikkelende gedachten en bijzondere ervaringen, soms confronterend en vaak inspirerend.